måndag, januari 05, 2009

Dag 2 Vänern







Efter uppstigning 05:00 kände vi oss relativt pigga å laddade efter en god natts sömn (slocknade strax innan 20:00). Kom ner till rampen runt 6 snåret. Låg lite is inne vid själva rampen, men den gick fort at knacka bort. Vi kände nu att det nöp lite i kinderna, men så farligt var det ju inte, tippade runt -5 grader, var -11 fick vi veta. För övrigt verkade allt perfekt, för när vi spanade ut över sundet i det lilla ljus som var kunde vi konstatera att det inte var en krusning på ytan...blir ju sällan det när det ligger is som det visade sig lite senare.
När vi sen hade fått i båten vägrade motorn att starta. Som tur var fanns "Team Toby" på plats, en väldigt trevlig å hjälpsam duo. Av dem fick vi låna en flarra startgas, sen var det problemet ur världen. Ca 30 min å 2 termosar med hett vatten senare funkade även styrning å kylningen till motorn. Nu var vi äntligen på G ut, tog dock rätt lång tid att bara ta sig ur sundet då det som sagt hade frusit. Var inte särskilt tjock is, men tillräckligt för att trutarna skulle kunna spatsera bredvid båten när vi tuffade fram, såg lite lustigt ut.
Väl ute på öppet vatten gasade vi upp mot ammotippen, å strax innan 10 var löjorna i vattnet. Vindarna var bra å förhoppningarna på topp, kändes som att det bara var en tidsfråga innan det skulle smälla... Några timmar senare, ett ex antal löjbyten med stelfrusna fingrar som följd å inte ett förbannade pet på grejorna var vi väl milt sagt inte så optimistiska mer.
Efter ännu ett byte, men denna gång till plast så fick vi några smålaxar, men det var också allt.
Vi beslöt oss att riva i tid så vi skulle ha lite dagsljus när vi åkte in igen för vi anade ju att isen inte skulle ha blivit tunnare under dagen, blir väl sällan det när kvicksilvret kryper ner under -10 strecket. Och på sina håll var den obehagligt tjock där isflak drivit ihop för att sedan frysa samman igen, å det lät inte alls trevligt när vi fick agera isbrytare. Men det gick bra, å väl på land igen kunde vi konstatera att det bara var lite färg på båten som hade skavts bort.
Kunde nu konstatera att jag gjort 2 riktiga skitpass på raken på Vänern, krävs en rejäl uppryckning till nästa gång.
Väl hemma igen var det -23 grader å båten som nu påminner mer om en igloo lär väl inte tina förrän till midsommar...men int ä ja bitter fö dä!!!